FAQ

Her finner du svar på dine spørsmål.
Registrering
Abonnement og medlemskap
Betaling
Bilder og video
Statist
Skuespiller
Modell
Crew
Oppdrag og jobb
Din side profil
Personvern og sikkerhet

Registrering

Hvordan registrerer jeg meg?
Du registrerer deg ved å følge den trinnvise veiledningen som starter på vår forside. Klikk på valg for registrering, og du blir tatt gjennom prosessen trinn for trinn.
Når du klikker for registrering har du 3 valg – Du ser de på portalens frontside / hjemmeside.
Dette er for registrering av Skuespillere – Statister – Modeller Du starter din registrering med hoved valg som angitt, og dette indikerer hva slags oppdrag du ønsker, og / eller kan ta. Du kan selvfølgelig også tillegge andre kategorier i din profil, men dette er ditt hoved valg.
Dette er for registrering av deg som søker oppdrag innen produksjon som faglært. Vi kaller det å jobbe «bak kameraet» i motsetning til aktører som jobber «foran kameraet» Du starter din registrering ved å velge ditt yrke/fag, og dette indikerer hva slags oppdrag du kan ta. Du kan i din profil også markere for andre yrker og kategorier dersom du også oppfyllesøker kriterier for disse.
Dette er for registrering av oppdragsgivere. Dette er de som produserer TV, Film, Reklame, og andre type type medieproduksjoner. Dette kan være filmprodusenter, mediebyråer, og casting byråer.
Alle kan i utgangspunktet registrere seg i Face sin portal så lenge man oppfyller våre enkle kriterier, samt aksepterer våre vilkår for bruk. Face har ingen begrensninger i henhold til alder ( unntak for barn ), etnisitet, eller legning, men har strenge krav til bruk av portalen for ytring, misbruk, eller kopiering.
Du kan kun registrere andre enn deg selv når du registrerer barn som foresatt. Les om dette under.
Face har en aldersgrense for registrering på 16 år. Alle under 16 år må registreres ved hjelp av foresatt. Ved registrering av alder under 16 år, vil registreringen kreve at foresatt gjennomfører trinn for betalingsvalg. Dette i henhold til Norsk lov og retningslinjer for bark og ungdom for kjøp.
Foreløpig kan du ikke registrere dyr, men portalen vil om kort tid utvikles til også å kunne registrere dyr som en opsjon.

Abonnement og medlemskap

Face gjør det enkelt – Vi har ett medlemskap! Når du har registrert deg i Face portal har du full tilgang til alle våre verktøy og funksjoner.
Nei, det er ikke nødvendig. Er du registrert som enten crew eller aktør, så kan du på din side profil stille inn flere valg for kategorier innen både aktør og crew. Dette gjør at du blir synlig i søk fra oppdragsgivere med de valg du har selektert.
Nei, du har ingen forpliktelse til kun å være registrert hos face. Du står fritt til å søke andre oppdrag utenom vår portal, og bestemmer selv hvordan du benytter vår portal.
Du finner alle dine opplysninger på din egen side når du er logget inn. Du har eget menyvalg som heter abonnement, og der kan du administrere din konto.
Et abonnement, eller medlemskap, har en varighet på ett år av gangen. Abonnementet videreføres automatisk dersom du ikke velger å si opp ditt abonnement. Oppsigelse må gjøres minimum en måned før ny termin starter. Du kan enkelt si opp ditt abonnement på din side under menyvalget «abonnement». Du får også varsel om dette fra Face når fornyelse nærmer seg.
Når du registrerer deg, så vil du i den trinnvise veiledningen få betalingsvalg for abonnementet. Face benytter Dibs sin betalingsløsning. Du vil få valg mellom betaling med kort, Visa, Mastercard, full betaling eller delbetaling, og valg om faktura.
Face portal er en profesjonell formidling og booking portal. Våre løsninger og funksjoner er utviklet spesielt for å digitalisere prosesser rundt formidling og booking, og dette betyr løsninger som nå kan gjøres online. Vi drifter også daglig portalen med veiledninger og support, slik at du som bruker endelig har ett sted du kan få hjelp og bidrag til din karriere. Det er en svært omfattende investering Face gjør for å kunne levere denne tjenesten, så ja, det koster en del penger – ærlige på det.
Selvfølgelig kan du si opp ditt abonnement, og du kan avmelde deg når som helst. Dette gjør du på din side profil, hvor du har eget menyvalg for ditt abonnement. Din avmelding blir registrert hos oss, og vil ikke bli fornyet. Merk at du ikke har rett på refusjon av årsavgiften du har betalt for innmelding etter at du har startet ditt abonnement. Les også om dette under våre vilkår og bruk.
Selvfølgelig kan du angre. Face følger Norsk lov og gjeldende retningslinjer og vilkår for kjøp og abonnement. Du har 14 dagers angrerett fra du registrerer deg til du kan si opp ditt abonnement. NB: Merk at vi du etterregistrering tar i bruk tjenesten portalen tilbyr, som innebærer søk på oppdrag, så bortfaller angreretten da dette betyr at du har tatt i bruk produktet.
Nei, du velger selv i din profil om du ønsker motta oppdragsforslag generert fra portalen. Dette vil være oppdrag tilpasset din profil, og som kan sendes deg på e-post for å gi deg varsel om at oppdraget passer din profil. I din profil huker du av for AV/PÅ motta oppdragsvarsel.

Betaling

Face tilbyr betalingsløsning fra Dibs. Dette er en enkel og sikker løsning for deg som bruker. Du har flere alternativ for din betaling. Du kan betale med kort, del betale, eller få faktura. Les mer om Dibs her.
Ja, du kan dele opp din betaling når du betaler med kort. Velg del-betaling under registreringen.
Nei, summen du ser er summen du betaler. Face legger ikke til noen ekstra eller skjulte kostnader i form av gebyrer eller avgift.
Nei, det er kun betaling med kort som gir mulighet for del-betaling.

Bilder og video

Ja, alle som registrerer seg og setter opp en profil side, må laste opp bilder som angitt på din side profil. Profilen viser deg hvordan bilder skal se ut (som standard).
Profilbilder er de bildene som representerer deg for oppdragsgivere etter den standard bransjen har satt. Tenk på disse bildene som et passfoto. Oppdragsgivere trenger å se deg slik du er i din helt naturlige form. Les vår veiledning om bilder her. «Dette MÅ du vite om dine bilder».
Porteføljebilder er bilder som representerer din portefølje. Dette er typisk bilder fra dine tidligere roller eller karakterer, bilder fra arbeid du har gjort eller laget. Portefølje bilder kan vise oppdragsgivere noe du tidligere har gjort, og som viser deg fra en annen side enn dine profilbilder.
Ja, men her har vi begrenset dette til ett bilde, og ikke fire som er standard for aktører. Oppdragsgivere ønsker å se hvem du er selv om du arbeider «bak kameraet»
Følg vår veiledning for bilder her.
Ja, vi oppfordrer innstendig til å følge være retningslinjer og vilkår for fornuftig bruk av portalen. Face tillater ingen form av bilder som ytrer hat, fordommer, eller annen form for krenkelser. Disse blir fjernet automatisk, og bruker utestengt umiddelbart. Bilder av pornografisk art, eller bilder utover vanlig form for kunstnerisk akt vil ikke bli akseptert.
JA. Dine bilder MÅ være oppdaterte, og skal representere deg slik du ser ut i dag. Endrer du utseende på noe vis MÅ du ta nye bilder. Husk at oppdragsgivere booker deg ut fra dine bilder. Kommer du til et opptak representert på annen måte ved endret utsende, så kan dette ødelegge en hel innspillingsdag!
Du bør bytte ut dine bilder ut fra når du endrer noe ved deg selv. Dette avhenger selvfølgelig også av alder. Barn endrer seg oftere enn voksne. Regel er at endrer du utseendet som er betydelig – hårklipp/farge, skjegg, tatoveringer, ringer og liknende, så må du ta nye bilder.
IKKE dine profilbilder – de skal være i farge. Dine porteføljebilder kan du derimot ha som du ønsker.
Face sin portal har auto generator på opplasting av bilder. Dette betyr at når du laster opp bilder, så vil portalen selv stille inn dine bilder for optimal tilpassing. Har du tatt profilbilder med mobiltelefon, vanlig kamera, eller videre opp, slik som hos fotograf, skal de være gode nok. Når du laster opp vil du se at de justerer seg automatisk.
Face sin auto generator for bilder tar alle formater. Jpeg, Gif, Png..???? Alt er forhåndsinnstilt for optimal opplasting, så bare legg til.

Statist

En statist er benevnelsen på aktører som er med i en produksjon eller innspilling, men i en mindre rolle enn eksempelvis skuespillere. En statist kan være en del av flere bakgrunnsfigurer, eller de kan ha mindre roller med eller uten replikk. Det er ingen formelle krav til utdannelse for statister, men erfaring medvirker ofte til at en statist kan ta større roller og utvikle en god kompetanse.
Alle kan i utgangspunktet være statist. Det søkes daglig etter statister til alle former for produksjoner, og det er stor variasjon i type statister som etterspørres.
Du kan ikke velge skuespiller som tilvalg etter at du har registrert deg som statist. Dette er fordi det er andre krav til det å være skuespiller, slik som utdannelse og erfaring.

Skuespiller

For å kunne registrere deg som skuespiller, så må du oppfylle kriterier som utdannelse eller erfaring, og helst begge deler.
Nei, som skuespiller har du flere tilvalg i din profil, og kan også velge kategorier som modell og statist, helt ut fra de type oppdrag du ønsker ta.

Modell

Modell kan skilles inn i flere kategorier, og det er mange ulike type oppdrag en modell kan ta. De fleste tenker ofte på mote-modellen når de hører modell nevnes, men det er bare en av mange former for modell yrket. Skal du inn i modellyrket spesielt, så skal du tenke to retninger primært. Klesmodell eller reklamemodell. Det er ulike krav og standarder innenfor disse også, men som utgangspunkt er det definisjon rundt kroppstype som ofte definerer standard klesmodell. Les om dette her.
Først skal du se på ditt utgangspunkt, slik at du har en klar formening om type modellarbeid du kan tenke deg søke på – og kan søke på. Dette er alt fra å vurdere din størrelse, høyde, og utseende, til din karaktertype. Bruk all daglig reklame du er omgitt av som en pekepinn på hva som er mulig, du vil oppdage at modeller kommer i alle fasonger og størrelser, og de finnes overalt! Dette er ditt utgangspunkt – sett opp en profil, og søk ut fra dine kriterier. Les mer her.
Det er ulike krav ut fra hvilken type modell kategori du tenker på. Den enkleste definisjonen er å følge de små veiledningene som finnes ut fra kles bransjen spesielt. For klesmodellen, ofte kalt "kleshenger" så er det grovt satt en standard for disse, både menn og kvinner. Men, husk at det finnes flere former for klær, størrelser, og oppdrag innen kleskolleksjoner. Så ikke fortvil helt vis du har en drøm om å gå motevisning og ikke passer «standarden» – det er fortsatt fullt mulig! Ellers er det mindre krav når det gjelder reklame modell. Her er det store muligheter så lenge du er litt «fotogen» Dette kan du selvfølgelig trene på, og en god start er å bestille en fotografering hos fotograf, og bare kjøre på! Du kan lese flere tips og veiledninger her.
Ja, det oppfordrer vi til. Det er mange oppdrag for barnemodeller, og mange barn er svært fotogene og enkle å arbeide med. Det vi ofte oppfordrer til, og ber om, er at foreldre tenker igjennom om dette er noe de vil, eller barnet. Det er viktig at barnet er fortrolig med andre mennesker, utadvendt, og selv ønsker være med. Det er noe helt annet på en innspilling med mange mennesker, kameraer, lyssetting, og resissør, enn det er hjemme i kjente omgivelser. Så tenk på det.

Crew

Crew er enkelt sagt – mannskap – de som fysisk er medvirkende til å produsere Tv, film, reklame, og andre medier. Eksempler på crew er fotograf, klipper, stylist, kameramann, gripper, makeup artist.
For å registrere deg som crew, så har du en grunnleggende utdannelse innen ditt yrkesvalg, og/eller har erfaring og kompetanse som er relevant for yrkesvalget.
Ja, dersom du har utdannelse, erfaring, eller kompetanse, så kan du legge til flere valg i din side profil.

Oppdrag og jobb

I portalen vil det være et stort utvalg jobber og oppdrag innenfor TV, film, reklame, og andre medier. Hvilke jobber du her kan få avhenger selvsagt av din erfaring, kompetanse, og hva som passer for din kategori eller yrkesvalg.
Når du registrerer deg velger du hvilken kategori du passer til, slik som skuespiller, statist, eller modell for aktører, og ulike yrkesvalg for crew. Du kan videre på din side profil tillegge andre kategorier og yrker. Disse valgene definerer i utgangspunktet hvilke oppdrag og jobber du kan søke på.
Portalen er utviklet for å gjennomføre formidling og booking digitalt online. Det vil si at du kan søke online! I de utlyste annonsene fra ulike oppdragsgivere, vil du se at enkelte annonser er merket med AMS – dette betyr at du kan søke oppdraget med ett klikk! Oppdragsgiver får da din søknad elektronisk – fiks ferdig med dine personalia, bilder, og CV. Merk at enkelte oppdragsgivere fortsatt ønsker ordinær søknad sendt dem på e-post. Da kan du generere en e-post, og oppdragsgiver får da din søknad på mail.
Du får svar online på din egen side etter at du har søkt på oppdrag. Din side har egen oversikt over alle oppdrag du har søkt på, historikk, tilbakemelding, og oppdatering. Du vil få svar på alle dine søknader online på din egen side – full kontroll! Du vil ofte også bli kontaktet direkte i forbindelse med oppdrag du har søkt på. Dette fordi oppdragsgiver eller de som caster ønsker mer informasjon, eller høre med deg om annet som er relevant for å booke deg inn til oppdraget.
Ja, portalen er lagt opp slik at oppdragsgivere fritt kan søke selv etter kandidater uten å annonsere ut oppdrag. Du kan bli kontaktet av oppdragsgivere som vurderer deg ut fra søk de gjør.
Når du blir booket til et oppdrag, og du bekrefter med oppdragsgiver, så vil du enten på forhånd signere en arbeidskontrakt, eller du vil gjøre dette på innspilling. Dette avhenger av om du har et kort statist oppdrag, eller om du hyres inn som skuespiller for en lengre periode. Kontrakten skal fastslå honorar / lønn, og form for utbetaling. Ofte er det ordinær lønnsutbetaling som beskattes på normal måte, men det kan også være mulighet for at du selv fakturerer. Merk: Skal du fakturere, MÅ du ha et registrert organisasjonsnummer. Så dette gjelder kun vis du har et registrert selskap du kan fakturere ut fra. Ellers vil du som standard bli beskattet som ordinær lønnsmottaker. Du får aldri betalt i kontanter for dine oppdrag, så vet du det. ALDRI ta på deg et oppdrag vis det ikke er avklart honorar/lønn på forhånd, og du ikke får en kontrakt på oppdraget.
Sett dette som en regel for deg selv med en gang – Alltid avklar utbetaling! En kontrakt skal angi oppdragets art og innhold, men også gi deg betingelser for lønn/honorar. Det er faktisk vanlig at honorarer utbetales måneden etter opptak, men dette skal oppgis.
Det er sjeldent noen spør om dette, da dette i dag gjøres elektronisk fra regnskapssystemer mot skatteetaten, og dine skatteopplysninger hentes automatisk. MEN – det er din plikt å påse at du ligger inne med riktige kort og trekk. Dette er spesielt viktig for barn! De trekkes fort 50 % skatt dersom du ikke har registrert frikort på dem!
Ved signering av oppdragskontrakt, så kan foreldre sette opp sine opplysninger vis de ønsker, eller de må ha registrert en konto på barnet. I kontrakten må det oppgis personnummer og kontonummer på den utbetalingen skal gis til. Utbetaling gjøres i form av ordinær lønnsutbetaling fra oppdragsgiver. HUSK – Du må selv ordne med frikort – dette gjør ikke oppdragsgiver for deg. Kontakt skatteetaten og be dem registrere et frikort på ditt barn.

Din side profil

Face portal er en formidler mellom oppdragsgivere og aktører. Portalen baserer seg på digitale verktøy for best å profilere deg ut til bransjen. For å få til dette så oppretter du din egen side i vår portal – kalt din profil. Din profil er en egen side hvor du har et kontrollpanel (dashboard) og kan administrere din profil slik du selv vil. Her har du oversikt over alle dine søknader, oppdrag, og ikke minst din helt egen side, men dine personalia, bilder og mye mer.
For å kunne bygge en smart profil, som både skal kunne være søkbar for oppdragsgivere, samt fungere digitalt mot de oppdrag du søker på, må det være en del grunnleggende informasjon du må oppgi. Dette er:
  • Person og kontaktinformasjon
  • Fysiske data
  • CV med erfaring/kompetanse
  • Dine mål/størrelser
  • Dine bilder/video
Profilen din brukes primært som grunnlag for å kunne tilpasse oppdrag mot dine data, grunnlag for søknader du sender elektronisk, og søk oppdragsgivere gjør for å finne deg til aktuelle oppdrag.
Ja, du står fritt til å bruke dine data og din CV til å søke oppdrag utenom Face portalen. Merk at dette påvirker ditt personvern, og alt du selv sender ut er på eget ansvar og risiko.
Hvis din profil ikke er synlig i søk etter registrering, er dette fordi du ikke har fylt inn de obligatoriske felter og data, eller de obligatoriske bilder. Din profil kan ikke legges ut til søk for oppdragsgivere før den er ferdig. Står du fast så kontakt Face.

Personvern og sikkerhet

Face portal er utviklet og lansert 2019, og med dette også utviklet med alle anordninger innenfor personvern og sikkerhetstiltak. Face har innrettet vår løsning etter gjeldende retningslinjer og lov for personvern og datasikkerhet. Les også om personvern her.
Ja, dine opplysninger ligger på en siker server. Personopplysninger lagret på vårt kontor er beskyttet og all bank info er kryptert.
Det er kun registrerte oppdragsgivere som kan se din profil. Oppdragsgivere må verifiseres og godkjennes manuelt før de får tilgang til bruk av vår portal. Face ønsker så langt det lar seg gjennomføre å sikre mot uærlige aktører, så Face har etablert rutiner for kontroll som skal ivareta våre abonnenters sikkerhet.

Tips og guider

Se våre tips og guider som vil hjelpe deg på vei.

Les mer

FAQ

Ta en kikk i vår FAQ-samling for å finne ut av spørsmål du lurer på.

Les mer

Supportsenter

Dersom du lurer på noe, så kan du kontakte oss her.

Les mer