Her er en liten artikkel som kort forteller hva det betyr å være statist.

Hva er en statist?
En statist er i utgangspunktet en person som tar en mindre rolle i en TV eller film produksjon, og oftest uten replikk.
Statisten har som oppgave å "fylle inn" ulike roller en innspilling behøver for å kunne virke realiststisk og virkelighetstro.
Eksempelvis kan du se for deg ulike filmer og TV serier hvor du ser folk i bakgrunnen, eller som på en måte fyller inn ulike roller sammen med skuespillerne som har replikker.

Ststister kan også ha mer fremtredende roller, og enkelte statist roller vil kunne kalles B-roller. Gode eksempler på dette er reklamefilmer. Her er det ofte statistene som har de fremtredende rollene. Så en statist kan finne mange ulike roller de kan være aktuelle for.

Kan jeg være statist?
Ja, det kan du. Statister er helt vanlige folk som ønsker å jobbe innen tv og film, og er ikke profesjonelle skuespillere.
Statistene utgjør en svært viktig rolle for alle innspillinger, så derfor er det "plass" til alle. Det søkes daglig etter statister til ulike oppdrag, så har du lyst har du lov.
Ta ditt første oppdrag i dag, så lærer du deg litt om det å være statist, og kan utvikle deg videre til mer spennende og utfordrende roller.
Start med å opprette en profil her på Face.no, så kan du søke på de utlyste opdragsannonsene, eller oppdragsgivere kan finne deg - Gi det en sjanse!

Hva opplever jeg?
Hvis du er ny i bransjen, så kan det være litt utfordrende å oppleve bransjen på nært hold de første gangene du møter til et statist oppdrag. Det er ikke lett å med en gang forstå hvordan denne verden fungerer.
Når du møter til en innspilling vil du se på nært hold hvor mye som egentlig kreves for å spille inn de scener som er satt for dagen, og du vil kanskje bli overrasket over hvor mange mennesker som er involvert.

Mye av arbeidet som utføres på et sett, er manuell arbeidskraft. Fra å ordne med kabler, kamera og justering av lys, rekvisitter, makeup, kostyme ect., En innspilling er faktisk rett og slett en fabrikk med film og TV som sitt produkt.
Å være en statist på et sett vil gi deg et godt innblikk i bransjen, samt la deg se og få forståelse for hva alle disse menneskene faktisk gjør. Når du møter så skal du vite at du selv kanskje må finne frem til rett kontakt på settet. Dette er vanligvis innspillingsleder eller de som er casting ansvarlig. Du skriver som regel en kontrakt på settet, og du vil få noen instruksjoner på hvordan dagen vil forløpe.
NB: Ting endrer seg på sett, så vær tålmodig. Du kan ofte beregne litt venting mellom sett, hvor de endrer rigg og setting, og må gjøre scener fra flere vinkler, så smør deg med tålmodighet.


Hvordan få jobb som statist?
Statister blir "ansatt" på prosjekt enten som enkeltpersoner for en bestemt scene eller oppdrag.
Det er somregel Casting selskaper som har fått oppdraget med å finne de rette statistene ut fra de spesifikasjoner og manus oppdragsgiver har gitt. Så ut fra dette så forsøker caster søke etter de med rette kvalifikasjoner, alder, utseende, osv. Dette er også derfor statister må ha en profil eksempelvis her på Face.no portalen, slik at de kan finne deg.
HUsk, du må også selv være aktiv og søke på de utlyste oppdrag du mener kan passe din beskrivelse og roller du kunne tenke deg. Til å begynne med kan du søke de oppdrag hvor det ikke kreves mye av deg, og hvor du kan få muligheten til å være på sett, oppleve innspillingen på nært hold, og lære.

Les også våre andre artikler som kan være aktuelle for deg som starter opp som statist.

Tips og guider

Se våre tips og guider som vil hjelpe deg på vei.

Les mer

FAQ

Ta en kikk i vår FAQ-samling for å finne ut av spørsmål du lurer på.

Les mer

Supportsenter

Dersom du lurer på noe, så kan du kontakte oss her.

Les mer