Her er en grunnleggende veiledning for deg som starter opp som statist, og ønsker litt informasjon om hva du må tenke på når du skal bookes inn til oppdrag.

Dette er gode tips og huskeregler du bør lese igjennom og lære deg først som sist!

1 Din profil – Det første steget

Din profil er ditt viktigste hjelpemiddel og verktøy for å kunne bli vurdert for oppdrag, eller når du selv skal søke passende jobbtilbud.

Profilen du setter opp i Face portal, er på en måte din CV og din identitet som statist.

Dette er ditt «showroom» og det er her du skal legge ut dine personlige egenskaper, erfaring, bilder, og annet relevant for dine fremtidige oppdrag.

Alltid oppdater og stell pent med din profil – den er ofte avgjørende for oppdragsgivere som henter ut din informasjon.

Se for deg at du inviterer oppdragsgiver hjem til deg. Da ønsker du å gi et godt inntrykk, og tar vel nødvendig opprydding og vask?

Dette bør du ha i orden:

Kontaktinformasjon
Sørg for at du alltid har oppdatert kontakt informasjon. Endrer du ditt mobil nummer, E-post adresse, eller flytter bosted – Oppdater.

Person karakteristikk
Vær både nøye og ærlig når du beskriver deg selv, og når du oppgir dine mål slik som høyde, størrelser, hårfarge, etnisitet, og de øvrige selekteringer i din profil. Det er kritisk viktig at du har oppgitt riktig karakteristikk av deg selv, da du ofte blir booket spesielt på bakgrunn av disse.

Endrer du noe ved ditt utseende, eksempelvis hårfarge, MÅ du også endre dette i din profil.

Erfaring og CV
Din profil er en utfyllende samling data om deg og din person, din erfaring og din kompetanse.
Profilen din oppdaterer seg automatisk etter som du endrer og fyller inn data.
Din personlige CV har du også lett tilgjengelig i din profil, og denne oppdaterer seg automatisk.

Bildebase
Du kan bytte profilbilder når det måtte passe deg. Det er utrolig viktig at bildene du laster opp er en representasjon av hvordan du ser ut pr. dags dato. Gjør du større utseendemessige endringer, som ny frisyre eller hårfarge, SKAL bilder oppdateres. Last opp bilder i farger. Casting ansvarlig vil sjelden/aldri se bilder i svart/hvit. Du kan lese våre artikler og veiledninger om bilder.

 

2 Booking – Når du får beskjed om oppdrag / rolle

Dersom du får beskjed om at du er aktuell til et oppdrag, en rolle – hva skjer da?
Her er en enkel innledning, og hva du bør forberede deg på.

Du er aktuell – Har du fått rollen ?
Et viktig element ved booking og bekreftelse, er at du ofte i første omgang får beskjed om at du er aktuell for en rolle – det er ikke det samme som at du har fått rollen.
Noen ganger må du igjennom en runde eller to før sluttkunden gir sitt endelige «GO» til oppdragsgiver, som igjen da bekrefter ovenfor deg at du har fått rollen.

Obs!
Har du fått en foreløpig booking, eller beskjed om at du er aktuell for en rolle en booking, vil du bli kontaktet av en casting ansvarlig. Han/hun vil da holde deg på opsjon.
Hvis du er holdt på opsjon, og du får andre tilslag eller tilbud om oppdrag som krasjer med det aktuelle oppdraget - Gi beskjed til casting ansvarlig snarest!

Oppdragsbekreftelse – Du fikk jobben!
Får du oppdraget får du selvfølgelig beskjed om dette.
Oppdragsbekreftelser vil bli gitt online direkte i på din profil, via e-mail eller telefon.

Obs!
Det kan være flere castere som sitter på samme kontor, men som ikke jobber med samme prosjekt. Derfor er det viktig at du noterer kontaktinfo til din kontaktperson og han/hun som har kontaktet deg. Gjerne også produksjonen du er booket til.

Online bekreftelse:
Dersom oppdraget / rollen er utlyst over Face portal, og du kan søke online, så vil du få din bekreftelse gjennom din profil side i portalen.
Etter dette kan du motta melding via portalen, e-post, eller SMS – følg da veiledningen for dette nedenfor.

E-post bekreftelse:
Det viktigste du gjør vis du får bekreftelse på e-post – er å lese den!
Ja, det høres kanskje banalt ut, men det finnes mange eksempler på situasjoner hvor statist har «misforstått» oppmøte tid og sted, eller bestemte spesifikasjoner vedrørende kleskode.

Gjør deg forstått med innhold i e-posten, og svar om du blir bedt om dette for å bekrefte både at du har mottatt oppdraget og forstått dette.

Spør de om spesifikke ting i mailen skal dette selvfølgelig svares korrekt på. HUSK, har du sagt du er tilgjengelig til en jobb, forventes det at du holder dagen/datoer ledig og er tilgjengelig som avtalt.

Er det noe som gjør at du ikke kan stille på jobb likevel, forventes det at du gir beskjed med en gang!

Casting ansvarlig skal sende deg all informasjon du trenger, senest dagen før opptak. Pass på at du er tilgjengelig på mail OG leser mail jevnlig etter du har blitt booket. Gjerne bekreft at du har fått all info du trenger, så vet vi at informasjon har kommet frem og at du har forstått alt innhold.

Kontakt – SMS eller telefon – vær tilgjengelig!

SMS
Noen ganger haster ting mer enn andre ganger. Da kan en SMS være den raskeste veien for en casting ansvarlig å nå deg. Vær kjapp og svar på SMS til nr som har sendt deg informasjon eller til kontaktinfo opplyst i SMS.

Obs!
ALLTID svar på SMS med fult navn, ikke bare fornavn. Det kan være flere med samme navn som skal møte på samme innspilling som deg!!

Telefon
Tv, film, og reklame bransjen er en hektisk og ofte stressende arbeidsplass. Innspilling krever et stort crew, og det kan være mange scener og tagninger til i løpet av en innspillingsdag.

Derfor kan du ofte oppleve endringer eller nye beskjeder fortløpende, og du kan forvente beskjeder helt frem til innspillingsdagen.

Vær derfor tilgjengelig på telefonen. Har du ikke mulighet til å være tilgjengelig grunnet arbeids situasjon ( dette gjelder ofte statister ), så er det viktig at oppdragsgiver / casting ansvarlig har fått beskjed om dette, og da er klar over din situasjon!

Pass på at du er klar til å notere informasjon dersom du blir oppringt.

Du kan ofte få opplysninger oppgitt fra casting ansvarlig per telefon. Oppmøte tid, oppmøte sted, kostyme og kontaktperson info.

 

3 Prøver

Audition
Noen oppdrag og roller kreves at du må komme til en audition. Dette er fordi oppdragsgiver ønsker prøve deg ut i en bestemt rolle, for å se din tolkning, eller se deg i aksjon før de tar en avgjørelse om du er den rette for dem. Forbered deg godt! Du vil få script og føring for hva du skal fremføre.

Self-tape
I noen tilfeller så ber oppdragsgiver om en self-tape. Dette er en kort video du selv lager, og sender inn til oppdragsgiver/casting ansvarlig. Dette er en slags audition, men i stedet for å personlig møte opp hos oppdragsgiver, sender du inn en tape av deg selv hvor du utspiller rollen de har forespurt.

Bilder
Du kan også oppleve at oppdragsgiver ber om nye eller oppdaterte bilder av deg. Har du oppdaterte i bilder i din profil, kan du bruke disse, men har du endret utseendet skal du oppdatere, og sende over.

Kostymeprøve
På noen produksjoner vil det være påkrevd å holde en kostymeprøve før innspilling. Dette tar vanligvis ikke en full dag, 4 timer eller mindre bør holde til en kostymeprøve. Dette er en like viktig dag som innspillingsdagen. Så kom presis og vær profesjonell også her.

 

4 Kanseleringer og endring

Det er mange ting som må klaffe for at en filminnspilling skal være mulig. Dessverre kan det forekomme at datoer for produksjoner blir flyttet eller kansellert. Dette kan da dessverre bety at din jobb blir flyttet til ny dato eller rett og slett kansellert. Produksjonene har rett til å flytte datoer eller kansellere oppdraget senest 24 timer før innspilling. Skjer avbestilling senere en 24 timer før innspilling kan man kreve betaling. Dette skal stå spesifisert i en kontrakt.

 

5 Komme seg på innspilling

Når du har blitt booket inn til et oppdrag og fått all informasjon, vil du nå ha informasjon om oppmøte sted og tid. Det er ditt ansvar og komme deg på innspilling til avtalt tid, hvis ikke annet er avtalt. Ofte vil oppmøtetiden være tidlig på morgenen, så pass på at du planlegger din reisevei dagen før. Du har selv ansvar for å dekke reisekostnader, hvis ikke annet er avtalt på forhånd.

Obs!
Vær presis på jobb, og ha med deg alt som er avtalt på forhånd. Kommer du for sent eller ikke har med deg alt som er avtalt, OG du ikke har noen grunn for dette, vil dette bli sett på som uprofesjonelt og du kan miste fremtidige jobber

 

6 Problemer

Problemer kan oppstå og uhell kan forekomme. F. Eks. Du kan ikke møte opp til en produksjon du har blitt booket til. Da må du gi beskjed til casting ansvarlig umiddelbart så de har tid og mulighet til å booke inn en erstatter for deg. Kan du ikke møte til avtalt oppdrag må du passe på at casting ansvarlig får denne beskjeden. DET ER DITT ANSVAR!

Obs!
E-post eller SMS blir kanskje ikke lest den dagen det er innspilling.
Oppdragsgiver eller casting ansvarlig kan være opptatt med øvrige statister og skuespillere, så RING, så du er sikker på han/hun har fått beskjed.

Pass på at du har riktig kontakt info til din kontaktperson.

Oppstår det noen problemer på innspilling, så snakk med casting ansvarlig. De andre i produksjonen har sine egne ting å tenke på. Det er en grunn for at casting ansvarlig er på sett!

Obs!
Å lage Film/TV/Stills er ikke bare glamour og action. Mye av dagen går ofte til venting. Husk at alle som jobber i produksjonen jobber lange dager med mye stressfaktorer.

IKKE vær den som øker stressnivået til dine kollegaer.

Husk at du ofte representerer casting byrået som har booket deg. Så vær høflig, tålmodig og hjelpsom under produksjonen. Dette vil ofte generere flere jobber. Dårlig oppførsel på sett blir lagt merke til og man tenker seg kanskje om to ganger før man booker deg igjen!

 

7 På innspilling

Her er noen viktige råd og føringer for hvordan du forholder deg til en innspilling.

Konfidensielt:
Alle produksjoner er konfidensielle. Ikke legg ut ting fra produksjonen på Twitter, Facebook, Instagram eller BLOGG, eller noen annen form for sosiale medier. Ikke ta bilder av produksjonen, ikke snakk med journalister eller andre medier. Hvis du gjør noe av dette, uten godkjenning, kan du risikere å bli sent hjem uten betaling, fjernet fra casting arkiver og i ekstreme tilfeller bli saksøkt av produksjonsbyrået.  Er du i tvil så spør! Noen ganger tillater de at du kan ta enkelte bilder under innspilling, og da bør du benytte sjansen.

Kontrakt:
Det første du skal gjøre når du kommet på en innspilling, er å signere en kontrakt.
Pass på at du får kontrakt, leser igjennom og signerer før dere starter innspilling.

Kontrakt er det som regel casting ansvarlig eller innspillingsleder som gir dere. Husk at det er ditt ansvar og fylle kontrakten ut riktig. Kontrakten er din arbeidskontrakt, og skal angi oppdraget, sted, tid, og honorar / lønn.

Under innspilling:
Gjør som du får beskjed om!

Under en innspilling er det ofte en person som har ansvar for å gi dere all informasjon dere trenger. Vær tålmodig under ventetiden og pass på å alltid være klar når du skal på sett.

Uansett om det er øving eller innspilling av en scene vil dette bli filmet i flere tagninger og fra flere forskjellige vinkler. Så husk alltid din start posisjon og instrukser du har fått.

Hold støynivået til et minimum gjennom hele produksjonen, hvis ikke annet er gitt beskjed om.

Så og si alle produksjoner har catering på set. Er det ikke catering skal dere ha fått beskjed om dette før innspilling. Film-Crew spiser alltid først, så vent tålmodig til det er deres tur. Du vil få beskjed når det er din tur til å spise. Det er ofte mange mennesker på et sett, så hold en fin køkultur!

På slutten av dagen vil dere få beskjed når dere er ferdig og kan avløses fra innspillingen. Pass på at du har fått, signert og levert fra deg kontrakt til riktig person. Har du ikke gjort dette kan utbetaling forsinkes. Husk en kopi av kontrakten så du har full oversikt selv.

Som alltid, vær tålmodig og behandle crew og kollegaer med den respekten de fortjener.

Tips og guider

Se våre tips og guider som vil hjelpe deg på vei.

Les mer

FAQ

Ta en kikk i vår FAQ-samling for å finne ut av spørsmål du lurer på.

Les mer

Supportsenter

Dersom du lurer på noe, så kan du kontakte oss her.

Les mer