Eric Vorenholt

Les vårt intervju med frilans skuespiller Eric Vorenholt.

Hvem er du? 
Jeg heter Eric Vorenholt og jeg jobber som frilans skuespiller. Jeg er født i Amsterdam og kom til Norge da jeg var litt over 4 år gammel. Idag bor jeg i Larvik og trives godt med det. Jeg liker å bruke tid med familien min og fiske. Jeg er også kampsportutøver med 25 års aktiv erfaring. Og har gradert meg til 3 dan sort belte i Taekwondo.

Hvor startet alt? 
Jeg var allerede en liten 'method actor' fra barnealder av. Jeg skulle spille Karlson på taket og jeg hadde bestemt meg for å barbere en måne på hodet som Karlson hadde. Jeg ler godt når jeg tenker tilbake på dette. Jeg kan ikke ha vært mer enn 5 år gammel. Men dette fikk jeg ikke tilatelse til av min mor så det endte med store tårer istedet. (lol)

Jeg sa til alle at det var skuespiller jeg skulle bli når jeg ble voksen. Allerede på barneskolen fikk jeg prøve meg og jeg spilte en rolle i en ''action'' skolefilm. Jeg husker godt at det å spille i filmen var en av de aller beste opplevelsene jeg som ung gutt kunne få oppleve. Ellers så har jeg alltid elsket å være midpunktet og kle meg ut som både superman, ninja, cowboy. Min far introduserte meg for filmer med Harrison Ford, Bruce Lee og Jean Claude Van Damme. Fra den tiden av begynte skuespiller drømmen min virkelig å bruse. Da jeg var 14 år var jeg på min aller første audition til hovedrollen som den unge Harald Hårfagre men desverre fikk jeg ikke rollen. Tidlig i 20 årene prøvde jeg stadig å nå gjennom nåløyet men tiden var ikke inne for meg. Jeg var ung, uerfaren og det var vanskelig. Årene gikk og livet tok en annen vending men drømmen om å bli skuespiller var fortsatt der. Det var ikke før i 2011, i en alder av 31 år at jeg bestemte meg for å følge skuespiller drømmen min 100%. Jeg søkte meg inn på høyskolen Nordic institute for stage and studio (Westerdals Act) og jeg kom inn. Og resten er egentlig historie. Når jeg tenker tilbake på det hele, er jeg egentlig glad for at jeg fikk en del år med mye livserfaring først før jeg bestemte meg for å satse på drømmen min. Og idag er jeg stolt av å kunne si at jeg jobber som frilans skuespiller og drømmen er nå blitt en virkelighet!

Hvilke jobber har du hatt de siste årene? 
I de siste årene har jeg jobbet på filmer, reklamefilmer, tv serier og kortfilm. Både spilt hovedroller, biroller og statist roller. For å nevne noen så ha jeg spilt i:

-Kongens Nei. Birolle. Regi Erik Poppe.
-Dnb spare reklame. Hovedrolle. Regi Harald Zwart.
-Digipost reklame. Birolle. Regi Harald Zwart.
-Juleblod. Birolle. Regi Reinert Kiil.
-Nundalsdrapet. Hovedrolle. Regi Ola Moen.
-They came. Hovedrolle. Regi Thomas Lunde. (filming)
-The Case. Birolle. Regi Simen Alsvik.
-Neste sommer. Birolle. Regi Simen Alsvik
-5050. Hovedrolle. Regi Jonathan Kristensen.
-Mammon 2. Statist/Birolle. Regi Janic Heen og Cecilie Mosli. Totalt 5 episoder.
-Lilyhammer. Birolle. Regi Øystein Karlsen.
-Det tredje øyet. Birolle. Regi Gunnar Vikene.
-Hotel Cæsar. Birolle. Regi Grethe Bøe Waal.

Hva har du gjort riktig for å få de store jobbene? 
Være meg selv og ha trua på det jeg gjør! Gjør research på prosjektet og komme forberedt til rollen jeg søker til. Være hyggelig, har det gøy på audition og gir alt av meg selv. Alt annet etter en endt audition er utenom din kontrol. En må nesten bare glemme at man har vært inne på en audition. Selvom det kan være veldig vanskelig noen ganger, jeg vet! Er rollen din så kommer den uansett. Ellers så trur jeg man må være veldig 'på' i denne bransjen for å syns. Det er veldig mange om benet og som skuespiller er man avhengig av å syns hele tiden. Jeg trur også det er viktig at du viser at du er villig til å gå det lille ekstra steget. Da tenker jeg feks på vekttap og vektøkning. Gå i noen andres klær og bare være utenfor din egen komfortsone en stund. Personelig begynte jeg å røyke en stund før vi gikk i opptak til en karakter jeg skulle spille som røket.

Hvilke tips ville du gitt videre for å oppnå suksess?
Jobb, jobb, jobb! Man kommer ikke utenom den. Vær med på mye og få inn erfaringen. Om du jobber som statist med lange dager og mye venting, vær proff, møtt opp og gjør timene. Statisteri er en kjempe viktig del av filmens helhet og det å bli kjent med mennesker i bransjen generelt. Også er det en fin måte å se hvordan en produksjon er satt sammen på før man bestemmer seg for at dette er virkelig, VIRKELIG noe du vil og skal drive med resten av livet. Opplever du stille perioder i karrieren så kan du gjøre mye på egen hånd. Registrer deg i alle casting byråer der ute. Hold castere oppdatert med det du driver med. Send oppdaterte bilder. Vær hyggelig, blid og omgjengelig og hold bena godt plantet ned på jorda. Vær ydmyk og ha respekt. Gi alt av deg selv i rollen du skal spille. Om det er en statistrolle, birolle eller hovedrolle. Alle roller er viktig for helhetsbilde.

5 gyldne regler fra deg om bransjen:
-Vær grei, positiv og hjelpsom. Bransjen er tøff og vi alle trenger litt ekstra drahjelp og støtte noen ganger. Dette gjelder for alle om du enten jobber som caster, skuespiller, lydman eller kameramann. Det er mange i den kreative bransjen og et lite tips eller et godt ord kommer du langt med.

-Vær forberedt på å få motgang til tider. Denne bransjen er veldig berg og dalbane. Og om du ikke fikk rollen du ønsket deg så ikke la det påvirke din hverdag på en negativ måte. Husk, det kommer flere muligheter. Bruk heller motgangen som et lite ekstra gir til neste audition.

-Ikke vær urettferdig, ikke snakk dritt, ikke ha storhetstanker om deg selv eller skryt på deg jobb eller ting du ikke har gjort. Alt kommer frem for en dag men sånn er det jo med alt her i livet.

-Smør deg godt med tålmodighet før du tråkker inn i denne bransjen. Det krever beinhard jobbing og ting skjer ikke over natten. Og lær deg å like kaffe om du ikke liker det alt da. Det er mye venting på et filmsett og kaffe er viktig. Og kaffe kan være en fin icebreaker også.

-Og til slutt. Vær litt mer som Per Fugelli og gi litt mer Faen. Lev vell og vær glad. Alt ordner seg!

Tips og guider

Se våre tips og guider som vil hjelpe deg på vei.

Les mer

FAQ

Ta en kikk i vår FAQ-samling for å finne ut av spørsmål du lurer på.

Les mer

Supportsenter

Dersom du lurer på noe, så kan du kontakte oss her.

Les mer