Hva vet du om de som booker deg til et oppdrag, og hva bør du vite?
I denne artikkelen skal vi forsøke gi et lite innblikk i hva et castingbyrå er, og hvordan de jobber.

Et castingbyrå er de som henter inn aktører på vegne av et produksjonsselskap eller oppdragsgiver. De som caster har som oppgave å finne de rollene produksjonsselskapet har definert i sitt script/manus, gjennom ulike former for opptaksprøver, eller gjennom utlysninger slik som de du ser her i portalen over oppdrag.

Casting betyr oversatt i denne betydning til Norsk – Rollebesetting.
Besetting av roller gjøres på flere måter, fra utvalgsprøve/nett portefølje (face.no), eller opptaksprøve ( audition ). Dette kan gjelde uansett om du er statist, skuespiller eller modell.

Utgangspunktet ditt er uansett det samme, du MÅ ha en profil hvor du presenterer deg selv – du må bli funnet et sted, og du må vise hvem du er.
Face.no er et slikt sted hvor du blir sett, og hvor du oppdaterer en god profil på deg selv.

Litt om booking prosessen
Et castingbyrå får oppdrag fra ulike oppdragsgivere, dette kan være et produksjonsselskap som lager reklamefilmer, TV selskaper, eller et filmselskap som skal besette roller til ny spillefilm.

La oss lage et eksempel.
Den enkleste måten å forklare prosessen på er at vi lager et eksempel.

Solid Sko ønsker å lage en ny reklamefilm for deres nye støvel de vil lansere. De skal ha en TV kampanje som viser hvor flotte disse støvlene er.

Solid Sko kontakter et mediebyrå til hjelp med kampanjen. Her jobber de frem målsetting, utforming, og hvilken målgruppe de vil henvende seg til.
Videre henter de inn et produksjonsselskap som sammen former kampanjen til et ferdig script og innspillingsplan. ( Dette er selvsagt et forenklet eksempel )

Solid Sko sin reklamefilm kampanje skal vise deres robuste støvler i ulike terreng og røffe værforhold.

Nå setter produksjonsselskapet i gang med sitt oppsett og plan for innspilling, finner lokasjoner, henter inn rett mannskap ( crew ) – og ikke minst – kontakter et castingbyrå.

Castingbyrået får tilsendt en tiltenkt plan/script over de roller som skal besettes, og nå er det opp til dem å finne de rette aktører som passer beskrivelser og kvalifikasjoner.

Nå kommer du inn i bildet:
For å finne de rette aktører annonserer caster ut oppdraget her på face.no. Annonsen viser oppdraget som en reklamefilm i røffe omgivelser, og det søkes etter robuste typer som skal illustrere at disse støvlene tåler alt.

Rollene som skal settes er statister. De har satt disse spesifikasjonene / rolle tolkninger:
Mann, 50 +, typisk turgåer, gjerne skjegg og røft utseende.
Dame, 40 +, typisk bonde, ser at hun har tålt å være ute en regnværsdag. Tøff dame.

Slik ser ofte et typisk scenario ut for et castingbyrå. Det er nå jobben begynner for castingbyrået, og hvor de nå skal finne aktører som passer disse beskrivelsene, og gi produsenten / oppdragsgiveren ulike forslag og eksempler.

Så hva skjer nå?

Nå er det to ting som skjer først, og det er her det er svært viktig at DU har en god profil.
Du kan selv søke på annonsen som er utlyst dersom du mener å passe beskrivelsen.
Caster søker selv i basen på face.no for å se om de finner noen som kan passe beskrivelsen.
Om caster selv ser igjennom basen, eller de ser hvilke aktører som har søkt på deres annonse, så er det første de ser – ditt profilbilde, din alder, og navn. Det er første skritt.

Ut fra dette så gjør caster en vurdering og «listevask» og plasserer de som kan passe rollene i en egen oversikt.
NB: Leste du dette? Ja, dette er der du allerede kan falle gjennom dersom du ikke har et profilbilde som viser deg akkurat slik som et profilbilde skal. Har du et dårlig bilde av deg selv blir du fort passert!

De som nå er aktuelle blir kontaktet av caster for videre informasjon om innspilling og booking.
Er aktørene aktuelle, og bekrefter dette, så sendes de som forslag inn til produsent og oppdragsgiver for en godkjenning. Det er sluttkunde og oppdragsgiver som har det siste ordet i hvem de selv mener å passe perfekt for å tolke rollen de skal spille.

Blir ikke aktørene godkjent av oppdragsgiver, så må caster oversende nye kandidater som forslag.

Det er selvsagt mye arbeid med å finne de rette aktører, og det er mye frem og tilbake, samt at det fort gjøres endringer i innspillingsdager, eller endringer på sett.
Se våre andre artikler som omtaler videre hvordan du bør forberede deg og hvordan du kan gi deg selv best mulig utgangspunkt for å få rollen.

Tips og guider

Se våre tips og guider som vil hjelpe deg på vei.

Les mer

FAQ

Ta en kikk i vår FAQ-samling for å finne ut av spørsmål du lurer på.

Les mer

Supportsenter

Dersom du lurer på noe, så kan du kontakte oss her.

Les mer