Intervju med skuespiller Håkon Smeby.

 

Hvor startet alt:
Jeg har elsket å stå på scenen så langt tilbake jeg kan huske.
Det begynte nok med karneval i barnehagen, hvor jeg kunne ta på meg noen andre klær, og fikk lov å være en annen for en dag. Aller helst Cowboy og Zorro på en gang.
Så ble jeg eldre og begynte å skrive sketsjer som jeg fremførte foran hele skolen. Men det var først i tenårene jeg meldte meg inn i Gjerdrum Amatørteater. Det ble en ilddåp kan man si.
Rett inn i hovedrollen som Claudio i Shakespeares Stor Ståhei for Ingenting (All fuzz about nothing). Det gikk over all forventning, og siden den våren i 1998 har jeg alltid søkt inn i scenelyset. I 2012 gjorde jeg alvor av hobbyen. Etter en sårt trengende ryggoperasjon, måtte jeg omskolere meg. Da jeg stilte meg selv spørsmålet hva vil jeg helst gjøre?
Så endte jeg alltid opp med skuespill som det eneste andre jeg virkelig brant for. Jeg søkte meg inn på Norsk Skuespillerinstitutt Høyskole (NSKI). Møtte opp på audition med nyoperert rygg hvor stingene fortsatt satt i, og stappet kroppen full av smertestillende for å takle alt jeg måtte gjøre i løpet av hele dagen med opptak. Snakket til en tom stol under monologen min, (anbefales ikke), men tross det kom jeg inn.
Det var da jeg bestemte meg for at det er dette jeg skal gjøre resten av livet.

Hvilke jobber har du hatt de siste årene:
De siste årene har jeg vært heldig å få være med på flere store produksjoner både for film og TV. Blant annet:
Film:
- The Rules For Everything, regi Kim Hiorthøy.
- Den 12 mann, regi Harald Zwart.
- 22 July, regi Paul Greengrass.

TV-serier:
- Wisting, regi Trygve Allister Diesen.
- MAGNUS, regi Geir Henning Hopland.
- 22 juli, Pål Sletaune.
Hvor Face Casting hentet meg inn til 2 roller i Netflix filmen «22 July». Fikk også jobbe som Special effects assistant - SFX/Armoury, for Stagecombat Norway, og har siden det blitt tatt veldig godt vare på av alle i Face Casting.

Hva har du gjort riktig for å få de store jobbene:
For å få lov til å være med på disse flotte prosjektene, med helt fantastiske folk foran og bak kamera, er det kun beinhard jobbing som ligger bak.
Jeg har gjort alt jeg kan for å vise castere og regissører at jeg ønsker å strekke meg det lille ekstra, for å oppnå det de ønsker ved den spesifikke karakteren.
Eksempler kan være å gjøre ett omfattende research arbeidet, å gjøre noe karakteren har gjort, for å selv kjenne det ordentlig på kroppen, som å være hjemløs en periode,  eller fysisk forandring i form av vektreduksjon.

Hvilke tips ville du gitt videre for å oppnå suksess:
Mange snakker om at man må ha flaks for å komme til i denne bransjen.
Men jeg mener at flaks ikke er noe man har, det er noe man skaper seg. Hvis du virkelig legger sjela di i det og jobber mot ett mål, vil følgene av alt du gjør øke sjansen for at du vil nå dette målet. Skap din egen odds!

5 Gylne regler fra deg om bransjen :
Om jeg skal gi de som ønsker å jobbe i denne bransjen 5 råd, er det disse:

1. Vær ydmyk!
Spisse albuer får deg kanskje opp og frem, men sørger også for at ingen vil jobbe med deg igjen. Vis at du setter pris på auditions du får komme til, jobbene du får og menneskene du møter.

2. Vis interesse og respekt for alles jobb.
Aldri glem at selv om du er den foran kameraet, står det ofte flere titalls personer bak.
Hils på alle, still spørsmål om du lurer på noe og hjelp gjerne til om det trengs.
Jeg har blitt anbefalt videre og fått flere jobber, fordi én lydmann satte pris på at jeg hjalp han med noe småtteri og hentet kaffe til han.

3. Pay it forward!
Ikke bare promoter deg selv. Skuespilleryrket er riktignok et egoistisk yrke på mange måter, med tanke på at alt vi gjør er for at nettopp du selv skal bli sett.
Men om du går god for andre skuespillere, skal jeg love deg at du blir lagt merke til, og husket for det.

4. Del jobber!
Det er ingen vits å holde jobber hemmelig for andre. Det er ingen skuespillere der ute som er lik deg, om du ikke er enegget tvilling selvsagt. Men allikevel vil alles uttrykk, fremgangsmåte og evner være totalt forskjellig. Vil du ikke mye heller sitte på et venterom med mange skuespillere du kjenner, enn mange du ikke veit hvordan er?
Og igjen, andre vil huske deg for det. #karma

5. All in!
Dette er ikke et «smart» yrkesvalg, det er ikke faste inntekter eller en arbeidsplass å gå til hver dag. Du må ville det med alle fibrene i kroppen. Være villig til å satse alt. Ha dårlig råd i perioder. Måtte si nei til å være med på gøyale ting med venner osv. Mitt tips er og ikke ha en plan B.
For da er det altfor lett å ikke MÅTTE jobbe mot målet når det begynner å bli tøft, fordi man bare kan ta ei vakt her eller der. Fjern alle utveier du kan lene deg på, og jobb kun for det du virkelig ønsker å leve av.
Go All In! Når det er sagt, og du fortsatt kjenner at blodet ditt bobler hver gang du tenker på å gjøre film eller teater, GJØR DET!
Ikke bry deg om hva andre mener og synes om valget ditt. Følg drømmen DIN!
Selv har jeg aldri sett meg tilbake. Dette er mitt kall. Det er dette jeg skal gjøre. Resten av livet. 

En av mine helter, Henki Kolstad, sa det så fint da han ble spurt hvorfor han ikke ville pensjonere seg som skuespiller: «Fordi jeg har teater i blodet».

Tips og guider

Se våre tips og guider som vil hjelpe deg på vei.

Les mer

FAQ

Ta en kikk i vår FAQ-samling for å finne ut av spørsmål du lurer på.

Les mer

Supportsenter

Dersom du lurer på noe, så kan du kontakte oss her.

Les mer