5 tips for vellykket self-tape.

Hva gjør du når du får beskjed om å levere inn en self-tape?

Du har nettopp fått en telefon fra et castingbyrå som ønsker vurdere deg for en rolle til en reklamefilm. Oppdragsgiver, har sammen med castingbyrået, valgt ut deg som en av de aktuelle kandidater. Dette er jo fantastiske nyheter ikke sant?
Så sier de at de trenger en self-tape av deg, og den vil de gjerne ha allerede i løpet av dagen.
Så, hva gjør du nå?

( Self-tape =eget video opptak du tar for å vise kort presentasjon av deg selv,  eller forespurt rolle/karakter )

For de med litt erfaring, så har de gjort dette før, og alt er vel enklere når du har gjort ting tidligere?Det kan så være, men du kan likevel ha nytte av våre tips nedenfor.

For de med lite erfaring, så kommer dette som et lite sjokk, eller en ganske stor utfordring?
Jeg har aldri laget en self-tape før, så hvordan gjør jeg det?
Skal jeg lese rett fra et manus, skal jeg memorere manus, eller har jeg i det hele tatt fått et manus? Kanskje de ønsker at jeg improviserer?  Hvordan skal jeg filme meg selv?

Uansett spørsmål, erfaring eller nybegynner – her er noen enkle tips. 
Følg disse tipsene fra oss, og du vil lage en god self-tape hver gang noen spør.

LES også: Hvordan lage self-tape!

 

1. Husk skriptet!

Selv om det er vanlig prosedyre å holde et skript når du møter til personlig audition, er det viktig at en self-tape gir et inntrykk av en rollefigur og ikke en "les" video.
Gjør en vurdering av manus/scriptet du har mottatt, og få en vurdering av ditt castingbyrå hva de vil legge vekt på, eller hva de tror oppdragsgiver vil se. Ofte er det tolkningen av rollen de ønsker se om du kan spille, og kanskje kun deler av manus/script du har mottatt, så forsøk få frem hva de ønsker bestemt at du skal fremføre.

Noen ganger får du ikke manus/script – de ønsker at du kun skal «tolke» en rolle, eller bestemt situasjon. Da bør du notere deg hva de ønsker få frem, og spør gjerne utdypende. Ikke la en rolle gå deg forbi fordi du ikke fikk nok informasjon om hva slags tape de ønsket, dette bør du selv også ta ansvar for.

Det viktigste rådet for dette punktet? ØV!

 

2. Få hjelp av en venn.

Er det en rolle med dialog, så spør en god venn / kollega om å spille/lese med deg. En venn kan hjelpe deg med både det å lese, men også si noe om ditt uttrykk og tolkning. Er de med på en dialog du ønsker sende fra deg, så husk at de ikke skal være med i skjermbildet. Hold fokus på din rolle og tolkning, og se direkte inn i objektivet på kamera eller mobilen du bruker til å filme med. Jo mer de ser ansiktet ditt og dine uttrykk, desto bedre.

 

3. Bruk en smart telefon

Du kan bruke en smarttelefon til å tape selv. I dag er kamera teknologien kommet så langt at for de fleste self tape så holder det godt nok å filme med din mobil. Husk at dette er en self-tape, ikke en innspilling, så da holder det med enkle redskaper.
Et tips er å bruke et stativ slik at kameraet er stabilt. Har du ikke dette, så er det en god investering å kjøpe inn et rimelig stativ eller holder for mobilen, slik at kameraet er stødig og rett vinklet.

 

4. Hold deg innenfor rammen.

Det er OK å flytte hodet, bruke hendene og kroppen din, du skal tross alt spille en rolle og kunne leve deg litt inn i den, men ikke overdriv! Du vil få beskjed vis det er tolkninger de vil se som krever et mer romslig perspektiv, eller at du må bruke litt plass til utfoldelse, men som regel ønsker de se deg i rammen, og ikke for mye bevegelse. Dette vil de regissere når du er på innspilling!

Du bør ha fokus på deg og manus, at du kan levere replikker og noe innlevelse. Lev deg gjerne inn i rollen, men ikke løp rundt i stua!

 

5. Assosier deg med rollen – dress for sucsess

Det er ikke forventet at du er ikledd full uniform som passer den rollen du skal tolke, men det er alltid en fordel at du enten gjør noen tilpassinger, eller er nøytral.

Skal du eksempelvis tolke rollen som en forretningsmann, kan det passe fint at du kler deg i skjorte og slips, og kan assosiere deg med en forretningsmann.

 

 

Tips og guider

Se våre tips og guider som vil hjelpe deg på vei.

Les mer

FAQ

Ta en kikk i vår FAQ-samling for å finne ut av spørsmål du lurer på.

Les mer

Supportsenter

Dersom du lurer på noe, så kan du kontakte oss her.

Les mer