Vi har laget en «kort» veiledning for deg som ønsker å bli modell, og hva du bør vite om modellyrket.

Det finnes ingen regelbok, eller formell utdannelse for modellyrket, og det verserer mange myter om yrket, og hvilke krav som stilles. I denne artikkelen skal vi forsøke å gi deg noen svar på hva modellyrket egentlig går ut på, og ikke minst – kan DU bli modell?

 

PS: Merk at denne artikkelen ikke er fullstendig, eller gir deg alle svar, men vi håper den gir deg en pekepinn.

 

Hva er en modell?

Først skal vi forsøke å gi en forklaring på hva en modell egentlig er. Mange forbinder ordet "modell" med de svært glamorøse og vakre modeller du ser gå catwalk for kjente merkeklær, eller de som pryder forsiden til motemagasiner. Dette er motemodellen, og det er spesielle krav dersom du ser for deg denne veien innen modellyrket.

(Wikipedia) 
Modell er en generell yrkesbetegnelse på en person som jobber selvstendig, eller gjennom et modellbyrå, og engasjeres for engangsjobber for presentasjoner, eller fremføringer av klær, smykker eller andre gjenstander, eller som engasjeres for ulike settinger innen reklameposering, og andre mindre kunstneriske settinger. Blant spesielt attraktive jobber kan nevnes fotojobber for magasiner (moteserier spesielt), motevisninger (catwalk), reklamefilmer, reklameplakater etc.

Det er to hovedretninger for modellyrket – Motemodellen eller Reklamemodellen.
Det er ulike krav og standarder her også, men dette er slik de fleste definerer modellyrket som utgangspunkt.

Motemodell - Kleshengeren

La oss ta denne kategorien først – Motemodellen, også kalt klesmodell, og noen ganger «kleshenger».
Ut fra betegnelsen alene så er denne retningen som du sikkert forstår - ofte styrt av klær.
Du skal uansett ikke miste helt motet av den definisjonen som følger, fordi dette er standarden som oppgis for de som ønsker starte en karriere, og som er satt av industrien som et utgangspunkt og pekepinn på hva bransjen forventer.
De som søker seg til modellbyråer får ofte oppgitt disse definisjonene:
NB: Dette varierer litt fra byrå til byrå.


Mål, høyde, og alder!

For jenter er det ønskelig at din alder er mellom 14 og 20 år når du starter, at du har normal kroppsbygning, kan passe klesstørrelser mellom 34 og 38, at du har høyde mål mellom 173 til 180.

For gutter er det ønskelig at du er mellom 16 og 20 år, bruker klesstørrelser fra 48 til 52, og har et høydemål mellom 182 og 189.

Hvorfor?
Bakgrunnen til at det er satt standarder for høyde og størrelse, er fordi dette er kravene til de prøvekolleksjonene modellene skal fremvise ved visninger, eller i kolleksjoner/magasiner.
Dette er også bakgrunnen til benevnelsen «kleshenger»
Klesdesignere produserer i de gitte størrelser for visning og foto ferdig etter standarden, og ikke etter modellen, så derfor må modellen ha de gitte størrelser.

Var det flere krav?
Ja, du slipper ikke helt unna kun med rett høyde og klesstørrelse.
Du vil også bli vurdert ut fra andre elementer og krav når du er i kontakt med et modellbyrå. Du må også ha en kropp med de riktige proporsjoner, ha en fin hud, glansfullt hår, og kanskje andre krav.

Så da er min drøm knust da?
Passet du ikke helt inn i standarden, så skal du ikke helt fortvile eller gi opp håpet om å kunne bli en motemodell. Husk at dette er standardkravene for typisk å vise kleskolleksjon, og et utgangspunkt byråene bruker. Det er fortsatt håp.
Både tider og standarder endrer seg, og dette gjelder også motebransjen.
Det finnes flere former for klær, størrelser, og oppdrag innen klesvisning, eller for fotografering til magasiner, og det er behov for alle alderstrinn.

Det du skal gjøre er å ta kontakt med et av de Norske modellbyråene, og høre med dem. De kan gjøre en vurdering av deg, og gi deg en god tilbakemelding på hva dine muligheter er.

 

Reklamemodell

Reklamemodell er en langt enklere bane å velge som modellkarriere. Her er det helt andre muligheter og helt andre krav – det er ingen!
Reklamebransjen vil gjerne ha helt ordinære mennesker i sine kampanjer og reklamer, dette for å gi et mer originalt og hverdagslig inntrykk, og kanskje mer realistisk for de som er målgruppen.
Det er både modellbyråer og castingbyråer som henter inn og søker etter reklamemodeller, så er du reklamemodell, eller også statist, som fint passer i samme kategori, er det er smart start å opprette en profil her i portalen til face.no.
Start med å gjøre deg synlig.

Barn og «gamle»?
Det er stort behov for alle aldre, og både små barn og eldre kan være reklamemodell.
Det vi ofte oppfordrer til når det gjelder barn, er at foreldre tenker igjennom om dette er noe de vil, eller barnet. Det er viktig at barnet er fortrolig med andre mennesker, utadvendt, og selv ønsker være med. Det er noe helt annet på en innspilling eller shoot med mange mennesker, kameraer, lyssetting, og regissør, enn det er hjemme i kjente omgivelser.

Hvordan bli modell, hva bør jeg gjøre?

Her er noen tips for deg som vurderer å prøve deg frem som modell. Tipsene kan være like gode for både motemodellen som for reklamemodellen.

1. Utgangspunktet – selvvurdering
Først skal du se på ditt utgangspunkt, slik at du har en klar formening om type modellarbeid du kan tenke deg søke på – og kan søke på. Dette er alt fra å vurdere din størrelse, høyde, og utseende, til din karakter «type». Bruk all daglig reklame og medier du er omgitt av som en pekepinn på hva som er mulig, og du vil oppdage at modeller kommer i alle fasonger og størrelser.
Noe av det vanskeligste vi gjør, eller sjeldent gjør – er å vurdere oss selv litt kritisk, se oss selv i speilet. Dette er en øvelse du bør gjennom, slik at din virkelighetsoppfatning av deg selv, er nært dine ønsker om hva du ønsker oppnå som modell.

2. Sett opp en profil
Et svært godt råd er at du oppretter en profil, det kan du gjøre her på face.no portalen. Da får du videre vurdert deg selv, siden du her må profilere deg selv gjennom å føre inn dine personlige data og bilder. Dette er en svært god øvelse, for dette gir deg et ærlig «bilde» av deg selv.

3. Kontakt byråer
For de som vurderer om de kan passe som motemodell anbefaler vi ved siden av å sette opp en profil, å kontakte et modellbyrå. Vi har flere gode modellbyråer i Norge i dag.
PS: La deg aldri falle for fristelsen til å ta i mot tilbud fra useriøse aktører. Det finnes mange eksempler på knuste drømmer av de som er lurt inn i useriøse lovnader om gull og grønne skoger. Ha som huskeregel at høres det litt for lovende ut, så skal du kanskje tenke deg om en gang til. Kontakt alltid et seriøst byrå, som vil gi deg rett vurdering, og være ærlige om dine muligheter.

4. Start i det små!
Ingen erobrer verden ved første forsøk, så et viktig råd er å dempe dine målsettinger til å passe dine forutsetninger. Er du «for» god for de mindre oppdrag, visninger, eller kanskje noen statist jobber, så har du liten fremtid i bransjen – forstå dette med en gang. Det er viktig å få erfaring gjennom de mindre oppdrag – observer og lær, slik at du er forberedt til å takle de større utfordringene.
De som kommer langt innen modellyrket er de som arbeider seg gjennom ulike oppdrag, prøver seg frem, og får masse nyttig erfaring underveis. Å bli god betyr masse trening og erfaring, så start der de andre som har lykkes startet.

5. ØV!
Det beste rådet vi kan gi uansett hva du ønsker gå videre med er å øve, øve, øve.
Vi har nevnt over at det å ta små oppdrag er svært viktig for å lære mest mulig, og dette skal du også se på som øvelser. Alle som ønsker være modell trenger å øve. En veldig viktig øvelse du bør sette i gang med, er å venne det til å opptre/posere/leke foran et kamera. Svært få er «fotogene» første gang de står foran et kamera i et studio, eller på en innspilling. Dette krever øvelse.

Få en venn/venninne til å sette opp et «studio» og forsøk deg foran et kamera i ulike settinger, så vil du straks forstå at det ikke er så enkelt som det høres ut i utgangspunktet.

Vår beste anbefaling er å gå til en fotograf, og be om tid for å gjøre noen portefølje bilder.
Mange fotografer ser etter modeller til egne prosjekter, eller for selv å utvikle sin portefølje, så her kan du fort være heldig å få dette svært rimelig, om ikke gratis. Tjeneste for tjeneste!

 

Vi håper artikkelen ga deg noen tips på veien. Lykke til????

Tips og guider

Se våre tips og guider som vil hjelpe deg på vei.

Les mer

FAQ

Ta en kikk i vår FAQ-samling for å finne ut av spørsmål du lurer på.

Les mer

Supportsenter

Dersom du lurer på noe, så kan du kontakte oss her.

Les mer